FIN

K&V
HYPERPIGMENTAATIO

Hyperpigmentaatio ilmenee silloin, kun iho tuottaa liian suuria määriä tummaa pigmenttiä melaniinia, joka aiheuttaa ihon pinnassa ei-toivottujen ruskeiden läiskien, mm. pisamien, maksaläiskien tai ikääntymiseen liittyvien tummempien laikkujen syntymisen. Sellaisten ruskeiden läiskien syntymisen syynä on ylimääräinen auringonotto (UV-säteily), raskaus tai suun kautta nautittavien antibioottien ja ehkäisylääkkeiden aiheuttamat hormonaaliset muutokset tai myös ihovauriot, jotka on syntyneet aknen, palovammojen tms. vaikutuksesta.
Ikämuutoksien aiheuttamat läiskät ja muut pigmentaatiovauriot saattavat tummentua tai näkyä vieläkin selkeämmin, kun iho on auringon esteettömän vaikutuksen alla. Syynä siihen on taas kerran melaniini joka adsorboi ihon suojaamisen tarkoituksessa liikaa ultraviolettisäteilyä. Ongelmattoman ihon osalta on sellaisen prosessin tuloksena ruskettuminen, mutta jos ihossa on pigmentaatiovaurioita, niin hyperpigmentaatiosta kärsivät ihon alueet tummuvat entisestään. Auringonsuojavoiteiden käytön olisi oltava kaikkien osalta pakollista. Yksikin päivä ylimääräistä auringonsäteilyä saattaa aiheuttaa myöhemmin pitkään jatkuvan hoidon tarpeen.

K: Mitä hyperpigmentaation poistaminen tarkoittaa?
V: Hyperpigmentaation hoitojen tarkoituksena on tummentuneiden ihoalueiden värisävyn tasoittaminen muun ihon värisävyyn nähden. Tähän soveltuvat erilaiset menetelmät, melaniinin syntymistä ehkäisevistä voiteista ja seerumeista, joita yhdistetään paikallisesti käytettäviin lääkkeisiin aina laserhoitoihin. Millainen menetelmä valitaan, riippuu täysin jokaisesta yksittäisestä tapauksesta ja ihotyypin asettamista vaatimuksista.

K: Miten pitää toimia, kun ihossani ilmenee hyperpigmentaatiota? Pitääkö minun elää koko loppuelämäni näiden läiskien kanssa?
V: Vastaus on ehdoton ei! Pigmentoituneen ihon hoitamiseen on olemassa lukuisia erilaisia menetelmiä.

K: Millaisia hoitotoimenpiteitä me tarjoamme ihon hyperpigmentaation hoitoon?
V: Melanosyyttien aktiivisuutta voidaan säätää erikoisvoiteiden avulla ja vaalentaa jo olemassa olevia pigmenttivaurioita sekä tarjota samalla iholle suojaa UV-säteilyn haittavaikutuksilta. Lisäksi voidaan kuoria ihon pintakerroksia, jotta uuden ja virheettömän ihon kehittyminen nopeutuisi. Tehokkaan avun hyperpigmentaatiota vastaan tarjoavat Microneedle-Terapia, kemiallinen kuorinta, mikrodermabrasion-hoito, IPL-valoimpulssihoito sekä laserhoito.