FIN

ARPIHOIDOT

Epäedelliset arvet ja venytysarvet eli striat ovat huolestuttaneet naisia ja miehiä jo vuosisatojen ajan.

Arpien ja venytysarpien syntymisen syyt

Arvet muodostuvat ihon parantumisprosessin aikana, jos monesta kerroksesta koostuva iho on vaurioitunut. Vaurion syynä voi olla onnettomuus, kirurginen toimenpide, paloarpi tai myös paha akne.

Venytysarpien syntymisen tarkemmat syyt eivät ole tiedossa, ja sen johdosta arvellaan, että striat syntyvät ihon kollageenin ja elastiinin mekaanisen rasituksen takia rikkoontumisen seurauksena. Raskaus ja painonnousu ovatkin venytysarpien syntymisen tärkein syy. Kaikkein useimmin ilmestyy venytysarpia sellaisiin ihoalueisiin, joissa ihon on kestettävä mekaanista rasitusta eli rintoihin, vatsaan, reisiin, nivusiin ja takamukseen. Venytysarvet ovat alussa punoittavia, mutta vaalenevat parantumisprosessin aikana.

Uusi teknologia

Nykyään voidaan MicroNeedle- ja IPL-hoidolla vaikuttaa useiin arpi- ja venytysarpityyppeihin. Nämä uudet teknologiat stimuloivat arven alla olevaa ihokudosta ja nopeuttavat ihossa olevien fibroblastien jakautumista sekä kiihdyttävät samalla kollageenin tuotantoa. Sellaisten prosessien johdosta arpien alla oleva iho paksenee, kunnes se alkaa yhä enemmän muistuttaa arpea ympäröivää normaalia ihoa.

Odotettavissa olevat tulokset

Tulokset eivät ilmene aina heti ja saattavat yksilöllisistä tekijöistä johtuen olla melko erilaisia. MicroNeedle- ja IPL-valoimpulissihoidot ovat kumulatiivisia hoitoja ja sen johdosta tarvitaan hoidon onnistumiseen useita toimenpiteitä. Hoidot vaikuttavat tehokkaammin uudempiin ja pienempiin arpiin ja tulokset ovat niiden osalta parempia kuin vanhempien ja syvempien arpien osalta.

MicroNeedle- ja IPL-valoimpulssihoidolla saavutetaan punoittavien tai ihonpintaa korkeammalla olevien arpien parantamisessa ja jopa poistamisessa erinomaisia tuloksia. Hiljattain toteutetuista tutkimuksista on käynyt ilmi, että MicroNeedle- ja IPL-valoimpulssihoidot stimuloivat kollageenin tuotantoa, ja lisätutkimuksissa todettiin, että venytysarpien lievittyminen jatkuu hoitojen päättymisen jälkeen vielä 1-6 kuukauden ajan.

Palautumisaika

Toimenpiteen kohteena ollut ihoalue saattaa muutaman päivän ajan vielä punoittaa, mutta hoidon seurauksena ei synny pysyviä ihonvärin muutoksia eikä muita pysyviä muutoksia ihoon.